• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Friso Rollers behalen tweede plaats in Malmö Open Youth 2017

28 maanden geleden. 

Friso is maatschappelijk betrokken. Dat komt onder andere tot uiting in het financieel steunen en initiëren van goede doelen en initiatieven. De Friese rolstoelbasketbalclub DVO/Dyna '75 is daar één van. Afgelopen week reiste de club af naar de Malmö Open 2017. De basketballers, ook wel de Friso-rollers genoemd behaalde de vijfde plek! Iets waar we als Friso Bouwgroep natuurlijk trots op zijn.


 

Ingmar Halbersma doet verslag...

Hieronder leest u het volledig verslag van Ingmar Halbersma, één van de fanatieke spelers.

Dyna ’75 met een combi-team naar de Malmö Open Youth

Op woensdagavond 30 augustus verzamelen zich op twee locaties alle spelers, coaches en scheidsrechter voor de reis naar Malmö. Op verzoek van de toernooi organisatie hebben we een team samengesteld dat voor de overgrote meerderheid uit dames bestaat.

Het team bestaat uit de volgende spelers Esther de Jong, Lisanne Boskeljon (beide Dyna ’75), Eline Snippe (ISV Hengelo), Amber Heijkamp, Anouk Taggenbrock (beide Antilope), Lindsay Frelink (Hoofddorp), Len van Dort (Only Friends). Het team wordt gecoacht door Rob Boskeljon en Ingmar Halbersma (beide Dyna ’75) en Mirjam Bakkes (BV Voorne) is mee als scheidsrechter.

Na een autorit van diverse uren, vervolgen we om half drie ’s nachts onze reis met de boot vanuit Travemunde richting Malmö. Rond elf uur arriveren we in Malmö en om twaalf uur zijn we in het hotel. De rest van de middag en avond verkennen we de stad, de een in de rolstoel, de ander op de fiets en ook wandelen er een paar.

Op vrijdag beginnen we vroeg met het ontbijt en daarna naar het gebouw van FIFH Malmö voor de start van het programma met een meeting voor de coaches en begeleiders. En diverse spelletjes en demonstraties van sporten voor de spelers. Na de lunch is er een bustour door de stad, maar wordt besloten om dit op eigen gelegenheid te doen. ’s Avonds de opening van de Malmö Open Youth in het centraal station en daarna nog gezellig met de hele groep uiteten geweest.

De volgende dag mogen we eindelijk onze sportrolstoelen gaan gebruiken. We spelen vandaag twee volledige wedstrijden tegen FIFH Malmö en GRBK uit Göteborg, beide tegenstanders bestaan uit voornamelijk mannelijke spelers die samen trainen en spelen. Dus er ligt een mooie maar stevige uitdaging om met ons combiteam snel aan elkaar te wennen en elkaars sterkte te benutten.

We beginnen om 10:00 uur tegen FIFH Malmö en onze start is nerveus. We hebben de verdediging redelijk op orde en onze tegenstander heeft moeite de basket te vinden. Maar aanvallend zijn we onrustig en opzoek naar elkaar. Gelukkig beginnen het langzaam enkele puzzelstukjes op hun plaats te vallen en kunnen we aansluiting houden. Naar mate de wedstrijd vordert worden de lijnen duidelijker en weten we elkaar gemakkelijker te vinden. In het vierde kwart weten we puntje voor puntje dichterbij te komen, met vier minuten te spelen is de achterstand nog maar vier punten. In de time-out wordt het spelsysteem voor zowel de aanval als verdediging aangepast. Hierdoor dwingen we balverlies af en komen langszij. In de laatste minuut pakken we de voorsprong en de overwinning met 43-45.

Na deze goede wedstrijd in een warme hal hadden we vijftien minuten pauze om te eten en ons voor te bereiden op de tweede tegenstander. Het team uit Göteborg speelde aanmerkelijk fysieker en daar hadden we moeite mee. In het begin bleven we goed bij, maar na een time-out van GRBK kregen we een full-court-press te verwerken. Ondanks deze druk bleven we hard werken en opzoek naar de vrije speler. En dit resulteerde in elke fraaie combinaties en scores, maar het verdedigende evenwicht was vaak onze achilleshiel. Hierdoor kregen we te gemakkelijk breaks om de oren en liep de achterstand snel op richting de tien puntengrens. Na de pauze moest één van de spelers van GRBK al snel met zijn vijfde fout naar de kant en kwam er meer ruimte. En dus kwamen we langzaam terug in de wedstrijd, aan het einde van het derde kwart naderen we tot op vier punten. Maar toen vergaten we in al ons enthousiasme het verdedigende evenwicht en was het verschil snel weer acht punten. In het vierde kwart neemt GRBK nog meer afstand, maar de laatste minuten zijn voor ons. We spelen met veel druk en dwingen de tegenstander tot foute passes. We komen dichterbij, maar de tijd is helaas te kort en verliezen we met 43-49.

Na het laatste fluitsignaal zijn beide coaches zeer tevreden over het vertoonde spel. We hebben gespeeld vanuit een goed georganiseerde verdediging met overweldigende werklust. Doordat het team zich goed aanpaste op elkaars speelstijl werd in korte tijd een sterk team gesmeed. De passing werd beter en beter, scores werden naar mate de wedstrijden vorderden steeds beter afgemaakt.

Doordat GRBK ruim wint van FIFH Malmö zijn we tweede geworden in de eindstand. Een mooie prestatie die tijdens de prijsuitreiking wordt beloond met een beker en medaille!

Op zondag mogen de coaches nog na-evalueren met de organisatie in Malmö, terwijl de rest van de groep nog op bed ligt of nog even de stad in gaat. Halverwege de middag vertrekken we weer met de boot richting Duitsland en als de files in Nederland weer ontstaan komen we weer thuis.

Quote van het toernooi: Tijdens de opening van de Malmö Open Youth 2017 antwoord Esther de Jong “who?” op de vraag “Are you the Zlatan Ibrahimovic of wheelchairbasketball?”