• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Aan de slag met 38 woningen Harlingen

25 maanden geleden. 

In opdracht van De Bouwvereniging, de woningcorporatie uit Harlingen, gaat Friso Bouwgroep binnenkort aan de slag met de nieuwbouw van 38 levensloopbestendige nul-op-de-meter-woningen in Harlingen. Het project is samen met Alynia Architecten uit Harlingen, Invent Advies uit Beilen, Ingenieursbureau Meijer en Joustra uit Heerenveen en Otte installaties uit Sneek in een Design & Build project ontwikkeld. Afgelopen maandag (4 december) werd het contract officieel getekend.


Op de foto: Petra van der Wier (Directeur/bestuurder De Bouwvereniging) en Henk Dedden (Algemeen directeur Friso Bouwgroep)


38 woningen Oosterparkwijk

De 38 nieuwbouwwoningen worden gebouwd in de Kluerd, Ropens, Grettingalaan en de P.J. Troelstrastraat. Voordat de nieuwbouw van start kan gaan wordt het bestaande woningbestand van 42 woningen gesloopt. De huidige jaren zestig woningen zijn toe aan vervanging en zullen in verschillende fases worden gesloopt. De huidige bewoners worden tijdelijk ergens anders ondergebracht. In totaal zullen circa 17 huishoudens weer terugkeren naar de nieuwe woningen. In de eerste fase worden de woningen aan de Kluerd (11 stuks) en de Ropens (5 stuks) gerealiseerd. Naar verwachting worden deze woningen voor de bouwvak van 2018 opgeleverd. De rest van de woningen volgt eind december en de laatste fase zal medio 2019 worden opgeleverd.

Levensloopbestendig met een energiezuinig karakter

De nieuwe woningen, ontworpen door Alynia Architecten, bestaan voor een deel uit grondgebonden woningen met twee slaapkamers en een badkamer op de begane grond. Het overige deel krijgt een verdieping met drie slaapkamers en een badkamer. Indien nodig kan er een traplift in de woningen geplaatst worden. Op die manier zijn de woningen levensloopbestendig. Naast dat de woningen levensloopbestendig zijn, hebben de woningen ook een energiezuinig karakter. Het worden nul-op-de-meter-woningen. Om dat te kunnen bereiken, krijgen de woningen een hoogwaardige isolatieschil, verwarming met een warmtepomp, warmteterugwinning op de ventilatielucht en zonnepanelen op het dak. De woningen worden zonder gas-aansluiting uitgevoerd.

Social Return

Naast het duurzaamheidaspect is Social Return ook een item dat bij Friso Bouwgroep hoog in het vaandel staat. Samen met de Bouwvereniging onderzoekt Friso de mogelijkheden voor het creëren van werkzaamheden binnen het project voor werklozen, werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Uiteraard wordt daarbij eerst gekeken naar personen in de buurt van het project of in en rondom Harlingen’, licht Marcel Minnema, technisch ontwikkelaar bij Friso Bouwgroep toe. ‘Om dit te bewerkstelligen wordt indien nodig gezocht naar geschikte opleidingen zodat de kandidaten zich binnen het vakgebied verder kunnen ontwikkelen en op die manier kunnen klimmen op de participatieladder. Kortom een Win-Win-Win-situatie voor onze opdrachtgever, de huurders, onze partners en onszelf. Dat is Bouwen aan de toekomst!’ besluit Marcel Minnema zijn verhaal.