• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Vijversburg Tytjerk winnaar ARC17 Awards!

7 maanden geleden. 

Het Friese park Vijversburg in Tytsjerk, is de winnaar van ARC17 Detail Award. De Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept. Het park werd onlangs door Jurriëns Noord en naar een ontwerp van Studio MAKS en Junya Ishigam, opgeknapt en uitgebreid. 30 november jl. zijn de nominaties bekend gemaakt.

Winnaar ARC17 Awards

Vanwege het hoge ambitieniveau in de zoektocht naar transparantie en minimalisme is het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg bekroont met de ARC17 Detail Award. Het constructief glazen paviljoen zoekt de grenzen van het mogelijke op. Na lang wikken en wegen tijdens de beoordeling verkoos de jury experiment boven vakmanschap. Het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg beantwoordt volgens de jury aan alles waarom de ARC17 Detail Award draait: “Het is een uitdagend architectonisch concept waarvan de vernieuwende details zonder twijfel integraal deel uitmaken.De zoektocht naar transparantie en minimalisme is een opgave die echt vanuit de ontwerpers zelf is gekomen en tot het maximaal haalbare is doorgevoerd. De bereikte eenvoud is bovendien geen oneliner, maar het resultaat van complexiteit in meerdere opzichten.”

Jurriëns Noord knapt park op

In opdracht van eigenaar Stichting Op Toutenburg, realiseerde Jurriëns Noord de restauratie en renovatie van het monumentale landhuis en de nieuwbouw van het paviljoen in het park. Het landhuis en het omliggende landgoed stammen uit 1844 en zijn destijds aangelegd door de arts Nicolaas Ypeij. Inmiddels is het park meer dan een anderhalve eeuw oud en was het hoog toe aan een opknapbeurt.

Monumentaal landhuis met uitstraling van weleer

Het landhuis werd geheel aangepakt, met in het bijzonder de regentenkamer, welke de uitstraling van weleer terug kreeg. Jurriëns Noord had daarbij opdracht voor het vervangen van de E&W installaties, gevel- en dakherstel, het restaureren en moderniseren van het interieur, het herstellen van natuursteenwerken en het renoveren van bovenliggende ruimten op de verdiepingen van de villa. Met behulp van kunsthistoricus Johan de Haan werd Jurriëns Noord op professionele wijze ondersteund bij het terug brengen van de originele stijl.

Fascinerend glasproject

Naast de restauratie van het landhuis, realiseerde Jurriëns Noord ook de nieuwbouw van het opvallende glazen paviljoen/bezoekerscentrum. Het fascinerende gebouw bestaat uit een driehoekige centrale hal van glas waarvan de punten zijn uitgetrokken tot lange smalle gangen. Uiteindelijk verdwijnen de wandelgangen in de parkachtige omgeving, waarbij de dragende "glazen wanden" het omliggende parklandschap weerspiegelen.

Tegenwoordig worden in Park Vijversburg regelmatig diverse evenementen georganiseerd. Verwachting is dat de herinrichting van Vijversburg fors meer bezoekers zal trekken. De ARC17 Award zal daar zeker een extra dimensie aan geven. |