• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Grootste circulaire opleidingslocatie Noord-Nederland geopend

13 maanden geleden. 

Afgelopen donderdag (7 december jl.) werd de nieuwe locatie voor de opleidingen Uniformberoepen aan de Egelantierstraat in Leeuwarden officieel geopend. Friso Bouwgroep werkte samen met onder andere opdrachtgever ROC Friese Poort, Wind Architecten Adviseurs en Pranger-Rosier met man en macht aan de nieuwbouw. In slecht 7 maanden tijd werd het nieuwe onderkomen, welke ruimte biedt aan 800 studenten, 100% energieneutraal en circulair gebouwd.

200 dansers openen school

Tijdens de opening voerder zo’n 200 dansende studenten de zogenaamde Prison Dance op. Militairen van de luchtmacht begeleidden vervolgens VIP’s door een haag van studenten naar de entree, waarna het gebouw met een druk op de knop officieel werd geopend. Genodigden konden het gebouw daarna bekijken. Op vrijdag 8 december werden de deuren open gesteld voor publiek.

Grootste circulaire opleidingslocatie Noord - Nederland

De nieuwbouw biedt onderdak aan de grootste locatie in Noord-Nederland voor opleidingen Uniformberoepen waar defensie, politie, handhaving en particuliere beveiliging onder vallen. Een duurzame onderwijslocatie, voorzien van de modernste faciliteiten en grotendeels circulair gebouwd. Vestigingsdirecteur Dries Koster: “Door de nieuwbouw hebben onze studenten Uniformberoepen nu een ontmoetingsplek die leren en samenwerken stimuleert. Een beroepsgerichte omgeving met hedendaagse onderwijs- en trainingsfaciliteiten. Naast praktijk- en examenruimtes is er een sportzaal, fitness, powergym, dojo en een oefenterrein buiten.” Het gebouw is na de herfstvakantie in gebruik genomen.

Uniek gebouw in zeven maanden

Facilitair manager Jaap van Brugge: “Vanaf de start start bouw in februari is er door iedereen heel hard gewerkt om dit project te realiseren. En nu zeven maanden later staat er een bijzonder uniek gebouw, geheel volgens planning, waar we super trots op zijn. Vooral te danken aan de korte bouwvergaderingen van maximaal een uur. Gewoon omdat alles conform afspraak is verlopen en er zich geen problemen voordeden.

Door de korte bouwtijd moest alles gesmeerd lopen, vertelt Harry Kingma, hoofduitvoerder van Friso Bouwgroep. "Er vonden veel bewerkingen gelijktijdig plaats. We moesten daardoor alert zijn en fouten zien te voorkomen. Want één fout kan al snel voor vertraging op meerdere fronten zorgen. "Lean" plannen en goed communiceren met onze onderaannemers en nevenaannemer (de installateur) waren daarbij een must."

"Bimmen is geen toverwoord. Alles valt of staat met goede communicatie en niets is vanzelfsprekend"

Daarnaast hebben we heel veel profijt gehad van het Bouw Installatie Model (BIM), waarbij het bouwproces van te voren al visueel gebouwd kon worden, licht Radboud Poortvliet, Projectleider Friso Bouwgroep toe. "Echter, ‘Bimmen’ is geen toverwoord. Alles valt of staat met goede communicatie binnen het projectteam. Niets is vanzelfsprekend. Miscommunicatie is de grootste oorzaak van faalkosten. Wij bimmen om fouten/clashes vooraf op te sporen en alle disciplines op elkaar af te stemmen zodat de montage op de bouw vlekkeloos verloopt volgens planning. En dat is hier gelukt! En daar kunnen we met z’n allen erg trots op zijn."

Hoogste score CPG voor circulair gebouw

Naast een vlekkeloos bouwproces is het nieuwe gebouw ook 100% energieneutraal en grotendeels circulair gebouwd. Dat werd tijdens de opening beloond met de uitreiking van het CPG-certificaat door Henk Dedden (namens directie Friso Bouwgroep en alle betrokkenen tijdens de bouw). Het gebouw behaalde ook nog eens de hoogste score voor een onderwijsgebouw in Nederland. De zogenaamde CirculariteitsPrestatie Gebouw, afgekort CPG, is een index die objectief weergeeft hoe circulair en duurzaam een gebouw is. Jaap van bruggen: "Als ROC Friese Poort willen we duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Dat zien we als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en we willen een voorbeeld zijn voor onze studenten".

De nieuwe locatie is circulair en 100% energieneutraal gebouwd.

Met circulair bouwen wordt de milieubelasting verminderd. Alle materialen kunnen hergebruikt worden. In een gebouwpaspoort is bijgehouden waar het materiaal vandaan komt, waar het voor gebruikt werd en waarvoor het na een eventuele sloop nog gebruikt kan worden, voegt Jaap toe. "Dit is allemaal te lezen op de website www.wijbouwencirculair.frl. Nog geen ander schoolgebouw is zo gebouwd. Het gebouw wordt 100% gevoed met energie die we zelf opwekken. Dat doen we met zonnepanelen op het gebouw. Alles in het gebouw werkt daarom ook op elektriciteit, besluit Jaap zijn verhaal"

 


 

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit project of het gebouwpaspoort neem je een kijkje op www.wijbouwencirculair.frl. Hieronder vind je alle nieuwsbrieven:

Nieuwsbrief - 1 (april 2017)

Nieuwsbrief - 2 (juni 2017)

Nieuwsbrief - 3 (september 2017)

 

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt