• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Friso Bouwgroep bouwt studentenbolwerk van Leeuwarden

23 maanden geleden. 

Schuin tegenover het NS-station van Leeuwarden, wordt binnenkort gestart met de transformatie van een voormalig kantoorpand. Het H-vormige gebouw biedt straks ruimte aan 476 één-kamer-appartementen, circa 3000m2 kantoorruimtes en een commerciële plint op de begane grond. 

Het nieuwe studentenbolwerk, genaamd ‘Markt 058’, wordt in opdracht van de Rotterdamse vastgoedontwikkelaar Leyten door Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) uit Sneek uitgevoerd. Het ontwikkel- en bouwmanagement wordt namens Leyten uitgevoerd door HJBERG Vastgoedontwikkeling.

Het pand van ruim 30.000 vierkante meter, werd in 1988 gebouwd op het Oude Veemarktterrein. Tot voor kort werkten er nog 1100 verzekeringsmensen. 

476 appartementen met eigen badkamer en keuken

Leyten zal onder begeleiding van Hans Jorg van den Berg van HJBERG Vastgoedontwikkeling, welke ook het aanbestedingsproces heeft begeleidt, samen met Aannemingsmaatschappij Friso als bouwteam optrekken in het bouwproces. Op dit moment zit het bouwteam nog in de afrondende contractuele fase. Echter wordt de bestaande indeling, welke op termijn plaats zal maken voor vier woonlagen vanaf de eerste verdieping, alvast gesloopt. Alle appartementen worden voorzien van een eigen badkamer en keuken. In de centrale ruimte zal een was- en droog voorziening gerealiseerd worden. Daarnaast zal de binnenplaats getransformeerd worden tot binnentuin.

Leyten is nog aan het nadenken over een commercieel plan voor de begane grond vloer. Vanaf straatniveau zal ruimte zijn voor horeca, retail en kantoorruimtes. Eventueel aangevuld met een fitnessruimte. De definitieve plannen zijn nog niet bekend.

 

Hergebruik van bestaand uiterlijk

Aan het uiterlijk van het kwalitatief hoogwaardige gebouw zal niet veel veranderen. De gevels zijn nog in zeer goede staat en worden enkel gereinigd en opgefrist. Ook zullen de entrees, zowel aan de Lange Marktstraat als de Zuidersingel bestaan blijven. Tevens worden de vloeren en de huidige energievoorzieningen hergebruikt. De nieuwe installaties worden grotendeels aangesloten op de bestaande installatiecomponenten.

De Rotterdamse ontwikkelaar is net als Friso Bouwgroep in Leeuwarden een bekende partij. Zo is Leyten eigenaar van het Cambuur-stadion en ontwikkelde de transformatie van het oude Eramushiem tot wooncomplex De Parade en wooncomplex Zuiderplantage. Friso Bouwgroep werkte o.a. aan de ver- en nieuwbouw van het Provinciehuis, de herontwikkeling van het Wilhelminaplein en onlangs de nieuwbouw van het meest circulaire onderwijsgebouw voor de ROC Friese Poort. Naar verwachting zal het bouwteam zo snel mogelijk beginnen met de transformatie. In het eerste kwartaal van 2019 moet het nieuwe wooncomplex opgeleverd zijn.