• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Friso Bouwgroep aan de slag met 110 nieuwe woningen in Harlingen

21 maanden geleden. 

In opdracht van De Bouwvereniging, de woningcorporatie uit Harlingen, mag Friso Bouwgroep binnenkort aan de slag met de nieuwbouw van 110 woningen in Plan Zuid fase 2. Naast de 110 woningen is Friso sinds december vorig jaar al volop bezig met 38 woningen levensloopbestendige en nul-op-de-meter-woningen in de Oosterparkwijk. Beide projecten zijn samen met Alynia Architecten uit Harlingen, Invent Advies uit Beilen, Ingenieursbureau Meijer en Joustra uit Heerenveen en Otte installaties uit Sneek in een Design & Build traject ontwikkelt.

Stedelijke inpassing vormt een geheel

Het nieuwe plan aan de zuidzijde van Harlingen, ontworpen door Alynia Architecten, bestaat voor een deel uit 60 grondgebonden woningen en 50 appartementen. Het appartementencomplex, bestaande uit twee lagen, krijgt door zijn ligging nabij de snelweg een geluidswerende functie voor de 60 woningen aan de achterzijde van het complex. De dynamische architectuur van zowel de appartementen als de woningen sluit aan op de omringende woonwijken. Daarnaast zijn de kleuren van het metselwerk aangepast op de bebouwing in de wijk. Zo vormt het plan straks een geheel met de rest van het zuidelijke deel van de stad.


Artist impressie 110 woningen Plan Zuid Harlingen 

Levensloopbestendig en energiezuinig wonen

De grondgebonden woningen kunnen net als bij de 38 woningen voorzien worden van een traplift. Op die manier zijn de woningen levensloopbestendig. Daarnaast hebben de woningen een energiezuinig karakter, zo worden er extra veel zonnepanelen geplaats (8 meer dan de wettelijke eis) en worden woningen alleen nog maar voorzien van gas om de woningen mee te verwarmen.

Social Return een doel op zich

Naast dat ook dit project een duurzaam karakter kent wil Friso Bouwgroep ook net als bij het project in de Oosterparkwijk het Social Return traject opstarten. Samen met De Bouwvereniging en Bureau PMO heeft Friso zich ingezet en gekeken naar de mogelijkheden om plaatsingen te realiseren voor werkloos werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook wel Social Return genoemd.

Op dit moment hebben de eerste kandidaten zich gemeld voor het project. Het doel is om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – en bij voorkeur uit de omgeving - te betrekken bij het project. Indien noodzakelijk worden opleidingen ingezet zodat de kandidaten kunnen werken hun eigen, ontiwikkeling, om van daaruit te komen tot duurzaam, betaald werk. Dit verhoogt voor hen de kans op zelfstandigheid, onafhankelijkheid en een eigen inkomen.  Kortom een win-win-win-situatie voor De Bouwverening, haar huurders, Friso, Bureau PMO en partners.