• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Friso Bouwgroep scoort met TopsportZorgCentrum in Groningen

5 maanden geleden. 

In opdracht van Euroborg NV realiseerde Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) binnen no-time en in samenwerking met Croonwolter&dros, Leeuwenkamp Architecten, Jansen Wesselink en DGMR Bouw het TopsportZorgCentrum van Groningen. Ook wel de Groene Smaragd van het noorden genoemd! Afgelopen zaterdag 13 oktober jl. werd het centrum officieel geopend, waarbij FC Groningen directeur Hans Nijland, geestelijk vader Gerard Kemkers in de spotlights zette.

Overhandiging cheque en felicitaties van directeur Friso Bouwgroep Henk Dedden (links) en directeur CroonWolter&Dros Leo Mensink (rechts) aan Gerard Kemkers (midden). 

Unieke broedplaats onder één dak

Het multifunctioneel gebouw dat topsport, topzorg, topkennis en top-ondernemen verbindt, gaat een brug slaan naar de breedtesport en naar vitaliteit in Noord-Nederland. Euroborg NV treedt op als verhuurder voor het ‘Groene centrum’. Het TsZC is bedoeld als broedplaats waar topsport, zorg, kennis en bedrijven bij elkaar komen om een sport- en beweegklimaat te stimuleren, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, en de kwaliteiten van de regio breder op de kaart te zetten. De combinatie van al deze functionaliteiten op één locatie en onder één dak is uniek in Nederland en hét visitekaartje om aantrekkingskracht op topsporters, kenniswerkers/studenten (Groningen als City of Talent) en bedrijven te verwerven.

Opvallende groene smaragd

Het pand kenmerkt zicht door een zeer opvallende groene aluminium gevel, waarmee het een beeldbepalend gebouw langs de A7 is. Op de eerste verdieping bevindt zich een openbaar toegankelijk horeca- en ontmoetingscentrum, kantoren van FC Groningen en het spelershome van de voetballers. Op de tweede verdieping, waarvan InterPsy eigenaar is, is een ‘zorglaag’ met als thema’s sportzorg, vitaliteit en bewegen gerealiseerd. Diverse zorgpartijen - waaronder het Martini Ziekenhuis - gaan daar een gezamenlijk concept voor het brede publiek neerzetten. Werkgeversorganisatie VNO-NCW / MKB Noord is hoofdhuurder van de derde verdieping. De combinatie met sport en zorg en het bedrijfsleven zorgt voor synergie en kruisbestuiving, en moet resulteren in de meest vitale werkplek van Noord-Nederland.


Tijdens de openingsweek pronkte de led-verlichting van Friso Bouwgroep op de top van het centrum langs de A7. 

Gerard Kemkers blikt terug

Drie jaar geleden werd oud-schaatscoach Gerard Kemkers toegevoegd aan de staf van FC Groningen als manager Topsport en Talentontwikkeling. Vlak voor de oplevering blikten we met hem en Friso-uitvoerder Siedo Hiemstra terug op de realisatie van een nieuwe parel, of beter gezegd, de groene smaragd aan de rondweg van Groningen: het Topsportzorgcentrum. Lees hier het interview in de zomereditie van het Friso Nijs