• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Samen sterk op vliegbasis Leeuwarden

7 maanden geleden. 

In het voorjaar van 2017 startten Friso Civiel en Aannemingsmaatschappij Friso de nieuwbouw van het kantoor- en lesgebouw voor het 322 Squadron op vliegbasis Leeuwarden. Deze faciliteit gaat gebruikt worden voor operaties, trainingen van gevechtsvliegers en de planning van operaties met F-35 gevechtsvliegtuigen. Een bijzonder project, niet alleen vanwege het veiligheidsaspect, maar ook door de locatie én de unieke bouwconstructie. Nu de bouw haast voltooid is, blikt werkvoorbereider Frank Petersen terug op een uniek project.

Een uniek project

“Echt iets dat je niet vaak meemaakt,” omschrijft Frank Petersen de nieuwbouw op vliegbasis Leeuwarden. De locatie (met alle vliegbewegingen), de zeer strenge veiligheidseisen én de bijzondere constructie van het gebouw maakten dit een uniek project: “De veiligheidseisen waren hoog. Vooral voor de toelating op het terrein en de begeleiding naar en van de bouwplaats was extra aandacht. Alle transporten en medewerkers moesten namelijk  van tevoren aangemeld worden. Geen voertuig of persoon mocht zonder begeleiding van de poort naar de bouwplaats, dat vereist heel veel planning en laat geen ruimte voor spoedgevallen.” 
 
 

Niets is standaard

De constructie van het gebouw bestaat uit veel staal en beton; hierdoor wordt het een zeer veilig gebouw. “Bijzonder hoeveel staal en installaties er in het gebouw toegepast zijn. Er is weinig standaard aan de manier waarop we gebouwd hebben. Het casco is in het werk gestort door Friso Civiel en de gehele afwerking heeft Aannemingsmaatschappij Friso voor haar rekening genomen. Zo hebben we gebruik gemaakt van elkaars kennis en kwaliteiten.”
 

Korte bouwtijd

“Voordat we begonnen wisten we dat de bouwtijd kort was. Door diverse invloeden moesten we opschalen. Er is toen gekozen om in ploegen te gaan werken zodat er van 7 tot 23 uur bezetting was. Ook in de bouwvak is doorgewerkt om tijdig te kunnen opleveren.” 
 

Samenwerking

De samenwerking tussen dochters van Friso Bouwgroep komt vaker voor. Voor Petersen was het echter de eerste keer om zo nauw met collega’s van de Aannemingsmaatschappij samen te werken. Een ervaring die erg goed is bevallen. “We werkten op een afgelegen en afgesloten terrein met een klein projectteam onder behoorlijke werkdruk. Dat kan alleen goed gaan als de sfeer erg goed is. De manier van communiceren is open; niet alleen binnen ons team, maar ook met de opdrachtgever (Rijksvastgoedbedrijf, red.). Iedereen heeft constant voor elkaar klaargestaan. Met zijn allen dit project zo mooi mogelijk afronden is constant het einddoel geweest en dat doel gaan we gezamenlijk halen.”