• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Wint het Earth Simulation Lab de betonprijs 2019?

11 dagen geleden. 

In opdracht van Universiteit Utrecht Vastgoed en Campus heeft Aannemingsmaatschappij Friso in oktober 2018 de nieuwbouw van het Earth Simulation Lab gerealiseerd. Het gebouw is duurzaam gebouwd en er is effectief gebruik gemaakt van bestaande elementen. Afgelopen week werden de nominaties van de betonprijs 2019 bekend gemaakt. Het Earth Simulation Lab is één van de kanshebbers. Ontwerper Barcode Architect en Friso Bouwgroep vertellen. Lees meer...

Bundeling op één locatie 

Het Earth Simulation Laboratory (ESL), ontworpen door het team ABT en Barcode Architects, is een grootschalige transformatie van het Robert J. van der Graaff laboratorium op het Utrecht Science Park. Het ESL bundelt de onderzoeksgroepen van de faculteit Geowetenschappen samen op één locatie. Naast de Stroomgotenhal en het High Pressure en Temperature Laboratorium (HPT) bevinden zich in het gebouw verschillende laboratoria, een honderdtal hoogwaardige werkplekken, overleg- en presentatieruimten, een archief onderzoekssamples en diverse constructiewerkplaatsen voor de voorbereiding en ondersteuning van het experimentele onderzoek.

 

Barcode Architects vertelt…

Het ESL is ontworpen vanuit de visie dat het gebouw enerzijds een duidelijk onderdeel uitmaakt van het architectonische ensemble van Geowetenschappen in de noordwestelijke hoek van het Utrecht Science Park, maar tegelijkertijd een geheel eigen identiteit dient te hebben. Deze identiteit komt tot uiting in de unieke en onderscheidende klimaatgevel. De dichte band van de klimaatgevel bestaat uit speciale betonpanelen met een abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap. De meanderende banen van de delta zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste RVS-strip: door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta.

Slimme en energiezuinige gevel

Voor het innovatieve gevelconcept is er samengewerkt met een team van verschillende adviseurs. De innovatie van de gevel ligt in de toepassing van een bekend natuurlijk proces: het Venturi Effect. Door een mechanisch systeem wordt via het plafond lucht het gebouw ingeblazen en door een constante overdruksituatie in het gebouw via de spouw van de klimaatgevel op een natuurlijke wijze naar buiten gedrukt via een eenvoudig overdrukrooster. De spouw kan worden gesloten in de winter voor meer warmte en comfort, maar in de zomer geopend worden zodat er verkoelende lucht doorheen stroomt.

Gebruik bestaande constructie

Voor de realisatie van het ESL is het casco van het voormalige gebouw hergebruikt. Het versterken van de bestaande constructie met koolstof lijmwapening heeft ervoor gezorgd dat de bestaande constructie kan worden gehandhaafd.  ‘Voor Friso een mooie uitdaging om een relatief oud en grijs gebouw een nieuw modern gezicht te geven’, aldus Gerben de Boer (kostendeskundige Friso Bouwgroep).  ‘Ook het duurzaamheidsaspect en de daarbij horende ambitie om minimaal Breeam certificaat “Very Good” te behalen, draagt daar een steentje aan bij. Het specifieke kenmerk van het werk zijn de klimaatgevel en de daarop afgestemde klimaatinstallatie. Dit is een 'actieve' gevel die op een slimme manier gebruik maakt van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het binnenklimaat te beheersen”, sluit de Boer af. 


Nominatie betonprijs

Afgelopen week werden de nominaties van de betonprijs 2019 bekend gemaakt. Het Earth Simulation Lab is één van de kanshebbers. De prijs wordt tweejaarlijkse uitgereikt door de betonvereniging aan toonaangevende projecten. De winnaar wordt op 14 november bekendgemaakt. Klik hier voor de overige nominaties.