• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Hoe de bouw van een school topbedrijven circulair verbindt

8 maanden geleden. 

Kinderen in Hilversum kunnen in het najaar van 2019 persoonlijkheid en talent ontwikkelen in één van de duurzaamste scholen in Nederland. De Sterrenschool Hilversum heeft vanwege de groei van het aantal leerlingen een prachtig, nieuw en duurzaam schoolgebouw gekregen. Friso Bouwgroep heeft de school gasloos en circulair gebouwd. Hermeta Interieurbouw verzorgt vanuit het HIP2School concept circulaire garderobekasten uit retourgenomen bureaubladen van Gispen. Lees meer >>>

Circulaire en energieneutrale uitdaging

Friso Bouwgroep kreeg van STIP (Openbaar Onderwijs Hilversum) de opdracht mee om de school duurzaam te bouwen. Friso Bouwgroep heeft samen met de opdrachtgever gekeken naar circulaire materialen en het demontabel maken van het gebouw. Zo is de gevel van de nieuwe school volledig demontabel. De gevel kan indien nodig vervangen worden en/of volledig hergebruikt worden.Daarnaast is er een circulair wandsysteem toegepast, wat grotendeels uit tweedehandsmateriaal bestaat. Naast circulaire materialen zijn er ook recyclebare materialen gebruikt. De sportvloer, dakbedekking en gevelbekleding bestaan uit gerecyclede materialen. De tribunetrap in de centrale hal is gemaakt van het hout van uitgewerkte rubberbomen. ‘Zo zit er achter elke toepassing een eigen verhaal. En dat maakt het werken aan zo’n project zo uniek, aldus Herman Nijholt, gedurende het project namens Friso betrokken als tenderbegeleider. ‘Voor ons als aannemer is de winst van de circulaire doelstelling niet alleen het resultaat, maar vooral ook de bewustwording dat de circulaire economie dé opgave voor de toekomst wordt. Kennismaking met heel veel nieuwe ontwikkelingen op dat gebied wordt steeds belangrijker. Iedere transitie is een uitdaging, maar hij begint met bewustwording, besluit Herman.

De gevel kan indien nodig vervangen worden en/of volledig hergebruikt worden. 

Circulaire frisse binnenkant

Niet alleen de buitenkant van het gebouw is duurzaam gebouwd. Hermeta kreeg van Friso Bouwgroep de opdracht een gedeelte van het interieur duurzaam te verzorgen. Emiel Mol verkoopdirecteur van Hermeta Interieurbouw: ‘Wij verzorgen vanuit het nieuwe HIP2School concept schoolgarderobes die volledig naar wens te personaliseren zijn. Het speelse karakter van dit garderobemeubelconcept sluit aan bij specifieke wensen van basisonderwijs of kinderdagverblijven. Friso Bouwgroep vroeg aan Hermeta om garderobemeubilair aan te bieden in twee opties – helemaal nieuw, of ontwikkeld op basis van circulair materiaal. Emiel Mol: ‘De opdrachtgever koos voor een duurzame insteek. En bij duurzaam bouwen dachten zij niet alleen aan duurzame materialen, maar ook echt aan hérgebruik. De vraag werd uitgezet en Gispen reageerde meteen. Gispen bood vanuit hun voorraad retourgenomen volkern bureaubladen verschillende kleuren bladen aan. ‘De koffiekringen, labels en zaagmaten waren nog zichtbaar.

De tribunetrap in de centrale hal is gemaakt van het hout van uitgewerkte rubberbomen. ‘Zo zit er achter elke toepassing een eigen verhaal.

Hip2School Garderobekasten ‘als nieuw’

Emiel: ‘Uiteindelijk hebben we circa 100 bureaubladen ingezet voor de productie van circa 15 garderobekasten. Deze staan nu, ‘als nieuw’, in de nieuwbouw van de Sterrenschool in Hilversum. Ook de jashaken zijn duurzaam. Ze zijn gemaakt van 75% gerecycled aluminium en crade-to-cradle gecertificeerd. En de productie van de meubels heeft volledig in Gelderland plaatsgevonden – met alle logistieke voordelen en minder CO2-uitstoot van dien.’ In het najaar wordt de nieuwe school in gebruik genomen. Na de bouw van de nieuwe school zal ook de groene buitenkant verder worden opgepakt. Het schoolplein en de schoolomgeving krijgen een groene aanplant en wordt met de omwonenden verder ontwikkeld.

Klik hier voor meer foto's van dit project.