• Frisoplan
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Actueel

Nieuw museum met een uniek verhaal

8 maanden geleden. 

Op 31 oktober opende Museum De Proefkolonie in Frederiksoord officieel zijn deuren met een feestelijke bijeenkomst. Het museum is gevestigd in het eveneens nieuwe bezoekerscentrum voor de Koloniën van Weldadigheid. Jurriëns Noord realiseerde de verbouw van het casco van het Huis van Weldadigheid. Daarna volgde fase 2 waarin de inrichting onder handen genomen werd.

Modern interactief museum

Het opvallend moderne museum is opgezet als een interactieve beleving, waarbij bezoekers terugreizen naar 1818. Hierbij ervaren zij de werkelijke geschiedenis van de eerste vijf kolonistengezinnen die ruim 200 jaar geleden in Drenthe een nieuwe toekomst vonden. “Het museum is een aanwinst voor het unieke gebied met een indrukwekkende historie, genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus”, aldus gedeputeerde Cees Bijl van de Provincie Drenthe. “Het museum en bezoekerscentrum zijn het ideale startpunt om het bijzondere verhaal van de Koloniën van Weldadigheid te ontdekken.”  

Een reis door de tijd 

Het indrukwekkende verhaal van generaal Johannes van den Bosch wordt op een moderne wijze beleefd, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Directeur Peter Sluiter licht toe: “De bezoekers worden allereerst meegenomen naar de achterbuurten van Amsterdam, om vervolgens in de grote filmzaal door te reizen naar de Proefkolonie Frederiksoord. De reis eindigt in de expositieruimte waar jong en oud uitgedaagd worden om het leven in de kolonie zelf te ervaren. Bovendien krijgt men hier ook het antwoord op de vraag wat er terecht kwam van het ambitieuze plan van generaal Van den Bosch.”

Een uniek verhaal

De Koloniën van Weldadigheid zijn tweehonderd jaar geleden opgericht. Het doel was om arme mensen perspectief op een beter bestaan te geven door werk in de landbouw en scholing. De eerste kolonie, werd in Frederiksoord gesticht. Nadien volgden nog zes andere koloniën, waarvan twee in België. Het unieke sociale experiment uit de 19e eeuw wordt gezien als bakermat van de huidige verzorgingsstaat. 

Bijzonder is de cultuurhistorische erfenis die tot op heden nog steeds zichtbaar is in het landschap. Naast de typische rechte lanenstructuur, sieren tientallen monumenten de omgeving. Vanuit het museum zijn diverse fiets- en wandelroutes beschikbaar, die de toerist uitdagen het ‘buitenmuseum’ te ontdekken. “Vandaar dat een bezoekerscentrum ook op zijn plaats is”, aldus Sluiter. Het gebied krijgt zijn waarde, door de informatie en verhalen die wij als museum, maar met name als gastheren en gastvrouwen overbrengen.” 
 
 

Meer lezen over de realisatie van het museum? Lees hier het interview met museumdirecteur Peter Sluiter.